45. Oktobarski salon - Kontinentalni doručak, Beograd
Prvi put međunarodna izložba
Beograd, 10. septembar - 31. oktobar 2004.

 

Prezentacija koncepcije 45. Oktobarskog salona u Skupštini grada Beograda


U ponedeljak 15. decembra 2003. godine u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda održana je prezentacija koncepcije 45. Oktobarskog salona. Domaćin prezentacije bila je gradonačelnica G-đa Radmila Hrustanović.

Posle pozdravne reči G-de Hrustanović, prisutnima se obratio G. Bojan Bem, predsednik Saveta Oktobarskog salona, i obrazložio promenu koncepcije Oktobarskog salona. "Već odavno je, zbog uočene sklerotizacije, inercije, nemogućnosti adaptacije na novu duhovnu klimu koja je sa sobom donosila i "proširene medije" i na izvestan način pocela da zamagljuje ideološki jaz izmedu "visokih" i "primenjenih" likovnih prosedea, postepeno počelo da se kristališe shvatanje da istrajavanje na starim izlagačkim strategijama postaje kontraproduktivno.

Salon je tada polako počeo da se iz svog centralnog izlagačkog prostora - Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" - izmešta na različita mesta u gradu, u galerije, u Memorijalni centar "25. Maj", u stanove - legate i u slobodan gradski prostor. Umesto žirija bili su imenovani selektori. Konačno, izabran je umetnički direktor koji je, uz pomoć svojih asistenata, preuzeo osmišljavanje celokupne manifestacije. Tako je postepeno sazrevao trenutak da Oktobarski salon preraste u međunarodnu manifestaciju.

Zbog toga je Savet Oktobarskog salona, kao sledeći korak, za umetničkog direktora 45. Oktobarskog salona imenovao Andu Rotenberg, renomiranog istoričara umetnosti i likovnog kritičara iz Poljske. G-đa Anda Rotenberg je predstavila projekat "Kontinentalni doručak". Na kraju prezentacije G-đa Danica Jovović Prodanović, direktor Kulturnog centra Beograda, najavila je da će se u vreme otvaranja izložbe 11. i 12. septembra održati konferencija - simpozijum na kojoj će učestvovati renomirani istoričari i teoretičari umetnosti, sociolozi, kulturolozi, umetnici iz Srbije i Crne Gore i inostranstva.

Takođe, G-đa Jovović Prodanović je pozvala ambasadore i druge predstavnike stranih zemalja, kao i poslovne ljude iz naše zemlje da podrže 45. Oktobarski salon - prvi put međunarodnu izložbu, koji će se održati od 10. septembra do 31. oktobra 2004. godine u Beogradu.